Muzica planetelor: astronomii înregistrează cum sună cosmosul

de: Ioana Bîrsan
04 05. 2017

Dacă te-ai întrebat vreodată cum „sună” spațiul sau dacă mișcarea planetelor poate produce vreun sunet, înregistrările NASA îți pot răspunde la această nedumerire.

O teoria muzicii planetelor este veche de secole, datând încă din vremea lui Pitagora și continuând în cea a lui Platon, iar acum se găsește și o evidență care să susțină că această ipoteză nu este foarte departe de adevăr.

Deși misiunea Cassini, a agenției spațiale NASA, se apropie de final și ne-a încântat deja cu suficiente dovezi digitale și imagini cu minunata lume a atmosferei planetei Saturn, ea ne încântă încă o dată cu o înregistrare a sunetului planetei studiate, potrivit Science Alert. Și deși ați crede că aceste sunete sunt total bizare, trebuie să țineți minte că asta e armonia unui spațiu aproape gol.

Nu doar că acest eveniment marchează prima oară când putem auzi cum sună această secțiune din spațiu, dar este și prima dată când o navă spațială s-a putut aventura între inele și planeta Saturn. Astronomii de la NASA denumesc această regiune „marele gol”.

Pentru a înregistra sunetul spațiului, nava Cassini s-a folosit de un instrument RPWS care înregistrează undele radio și plasma. Această unealtă nu se folosește de aceeași tehnologie ca un aparat de înregistrat casete, și asta pentru că sunetul nu ar putea fi detectat de urechile umane. În schimb, aparatul detectează undele radio și plasma care apoi sunt convertite în sunete.


În cele două înregistrări pe care le-am atașat la acest articol puteți auzi, pe lângă sunetul din spațiu, particulele de praf care se lovesc de antenele instrumentului și se aud asemenea unor mici explozii și crăpături, contrastând cu fluieratul generat de schimbarea atmosferei din spațiu.

Aceasta nu este pentru prima oară când astronomii au putut detecta „sunetul” spațiului, iar în 2016, nava spațială Juno a înregistrat sunetele bizare din preajma gigantului Jupiter.

Vestea bună este că cercetarea nu se oprește aici și specialiștii vor avea la dispoziție mai mult timp pentru a explora atmosfera planetei, căci în următoarele săptămâni sunt programate încă 20 de survolări în jurul orbitei planatei Saturn.